Σάτιρα νέας γενιάς…

Σάτιρα νέας γενιας…

Όμως, πριν μιλήσουμε για το σήμερα, ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ…

Η σάτιρα (κατά τη λατινική της ονομασία) ή το σκώμμα (κατά την αρχαιοελληνική ονομασία) είναι ένα είδος που εύκολα λατρεύει κανείς και ακόμα πιο εύκολα μισεί. Καθώς, αργά ή γρήγορα καθείς θα αναγνωρίσει στα λόγια του σατιριστή στοιχεία των δικών του ελαττωμάτων…

Ωστόσο, όσο η ζωή είναι άδικη κι όσο παραμένει άδικη, τόσο η σάτιρα θα επιβιώνει για να καταδεικνύει τα κακώς κείμενα και να μεγεθύνει τα ελαττώματα της κοινωνίας και ομάδων της κοινωνίας μας. Σκοπός της να τέρψει, να διδάξει, να επικρίνει, να χαλαρώσει και πάνω από όλα να προσφέρει ΓΕΛΙΟ.

Η σάτιρα είναι ελληνικό δημιούργημα, τα φαλλικά άσματα και η μεγαρίκη φάρσα αποτελούν τις πηγές προέλευσής της. Η σάτιρα είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και μακροβιότερα είδη, καθώς προσαρμόζεται και εναρμονίζεται στην εκάστοτε εποχή διατηρώντας αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά της, όπως άντληση θεματολογίας από την επικαιρότητα, βωμολοχία, χοντροκοπιά, σεξουαλικά υπονοούμενα, κοινωνική & πολιτική κριτική.

Ακόμα, εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά είδη, όπως λογοτεχνία, τραγούδια, δημοσιογραφία, ζωγραφική, θέατρο κ.α. Δημοφιλέστερο είδος στη χώρα μας αποτελεί η θεατρική σάτιρα. Τις απαρχές της τις συναντάμε την εποχή του Αριστοφάνη, με τον μεγάλο κωμικό να μας εκπλήσσει με τις ρηξικέλευθες ιδέες τους και τα καυστικά του σχόλια. Θα χρειαστεί να πάμε στα τέλη του 19ου αιώνα για να δούμε πάλι τη σάτιρα να αναβιώνει στο θεατρικό σανίδι, τότε που κάνει την εμφάνισή της η επιθεώρηση. Η επιθεώρηση – για άλλους δικαίως και για άλλους αδίκως – αποτελεί τη συνέχεια του Αριστοφάνη στη σύγχρονη εποχή.

Όλα αυτά ως τη δεκαετία του 1990 περίπου, όπου η επιθεώρηση “παίρνει” την κατιούσα και τα ηνία της σάτιρας περνάνε τώρα στην τηλεόραση. Εκπομπές, όπως “Μαλβίνα live”, “10 μικροί Μήτσοι”, “Α.Μ.Α.Ν.”, “Ράδιο Αρβύλα”, κ.α. κάνουν την εμφάνισή τους – με τα καλά και τα κακά τους – διατηρώντας, από τη μια, τα χαρακτηριστικά της σάτιρας και, από την άλλη, εκσυγχρονίζοντάς την εκμεταλλευόμενοι τα μέσα που τους παρείχε η πρόοδος της τεχνολογίας.

Φτάνοντας στον 21ο αιώνα βλέπουμε να επικρατουν το Stand Up Comedy και διαδικτυακές σατιρικές/κωμικές εκπομπές. Είναι γεγονός ότι τα κανάλια στο YouTube “αυξάνονται και πληθύνονται”, ωστόσο, δημοφιλέστερες είναι οι εκπομπές που συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της σάτιρας(άντληση θεματολογίας από την τρέχουσα επικαιρότητα, χοντροειδή αστεία, αισχρολογία, σεξουαλικά υπονοούμενα, κοινωνική κριτική).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s