Can you identify the audience?

Καθετί δημιουργικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό και πάει λέγοντας… έχει «το κοινό» του, τους fans του.

Ως είθισται να λέγεται, το κοινό είναι αυτό που αποφασίζει τί θα δει, τί θα απορρίψει, τί θα εκθειάσει, τί θα «κράξει» and so on… Για πολλούς μάλιστα είναι ο αλάνθαστος κριτής – πφ, ναι καλά! Τι σκέφτονται μερικοί για να κερδίσουν την εύνοιά του!! Εμείς ας το χαρακτηρίσουμε καλύτερα ως τον ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΤΗ ή τον ΤΕΛΙΚΟ ΚΡΙΤΗ. Ας κρίνουμε, λοιπόν, για λίγο κι εμείς αυτόν τον κριτή, δηλαδή ας κρίνουμε τους εαυτούς μας, γιατί όλοι αποτελούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κοινό σε κάτι… Όποιας ηλικίας κι αν είναι, σε όποιο φύλο κι αν ανήκει, όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά του, χωρίζεται στις ίδιες πάντα κατηγορίες, δεν υπάρχει βέβαια καμία εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα γι’ αυτές! Μόνο φήμες που λένε… Ας δούμε, ωστόσο, μερικές βασικές:

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΙΝΟ: Όλοι γκρινιάζουν για το δύσκολο / απαιτητικό κοινό, αλλά όλοι πασχίζουν να το κατακτήσουν… και ακόμα αναρωτιέμαι αν έχει καταλήξει κανείς στο αν έχει ή όχι γούστο αυτό το κοινό, αν είναι ή όχι σνομπ, αν και αν… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι στη χώρα μας η κατηγορία αυτή είθισται να αποκτά τοπικό χαρακτήρα!! Για παράδειγμα, η Ερμούπολη (Σύρος) κάποτε – 19ο αιώνα(ναι, τόσο πρόσφατα) – ήταν ένα από τα πολιτιστικά κέντρα της χώρας! Διαβάζοντας κανείς τον τύπο της εποχής εκείνης μαθαίνει πόσο μα πόσο δύσκολο / εκλεκτικό κοινό είχε η Σύρος. Σήμερα, οι φήμες λένε ότι οι Θεσσαλονικείς φέρουν τον τίτλο του δύσκολου / απαιτητικού κοινού… Όπως και να έχει, είναι γεγονός ότι αν μία καλλιτεχνική δουλειά γίνει αποδεκτή από ένα απαιτητικό κοινό η επιτυχία της είναι δεδομένη, και αυτό αρκεί για να επικροτούμε την ύπαρξή του!

ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ: Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς το ποιόν του κοινού αυτού με τα περισσεύματα αδρεναλίνης, αρκεί να αναλογιστεί το εξής: όσον αφορά τη χώρα μας αυτό το κοινό – νεανικό ως επί το πλείστον – έχει ένα κύριο αντιπροσωπευτικό δείγμα στο γυναικείο φύλο, θα αναφέρω μία και μόνη λέξη: «Σάκηηηηηη»…. Όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που θαυμάζονται φανατικά είναι απλώς υποκατάστατα και οι fans τους δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα εκστασιασμού που παρουσιάζουν οι «ρουβίτσες». Από την άλλη, στο ανδρικό φύλο έχουμε τους κλασικούς τομείς: αθλητικά, video games, κ.α. Εδώ προβάδισμα στα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν οι οπαδοί του ποδοσφαίρου και δη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ή μήπως του Ολυμπιακού; Ηard to say – καθώς οι φήμες λένε και οι απόψεις διίστανται…

ΤΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ: Ο όρος πλέον χρησιμοποιείται κυρίως υποτιμητικά, έχει εκπέσει… και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι άδικο!! Κουλτουριάρικο είθισται να ορίζεται το κοινό που πηγαίνει σε κάτι μινιμαλιστικές εκθέσεις, σε παραστάσεις τύπου «Off-off Broadway», που είναι σνομπ και δήθεν, δεν εκτιμά τη λαϊκή τέχνη και εγώ δεν ξέρω τι άλλο!! Μέγα λάθος όλα αυτά!! Μάλιστα, κάτω από τη σκιά της υποτιμητικής αυτής χρήσης της λέξης τείνουμε να ξεχάσουμε την πραγματική έννοια του όρου και είναι κρίμα! Τι εννοώ με αυτό; Ας πούμε χονδρικά-χονδρικά ότι έχουμε δύο στρατόπεδα: Οι θεωρητικοί που ορίζουν ως κουλτούρα ότι εντοπίζεται σε υψηλά επεξεργασμένα προϊόντα της γνώσης και της τέχνης – χμ, μου φαίνεται βρήκα ποιοι ευθύνονται για την υποτιμητική χροιά που έχει πάρει ο όρος. Και οι θεωρητικοί που πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που κάποιος αισθάνεται, σκέφτεται και πράττει… Εγώ ψηφίζω τους δεύτερους, εσείς; Θέλω να πω πως η κουλτούρα είναι κάτι εύπλαστο, πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο, έχει να κάνει εν πολλοίς με την κοινωνία, την εποχή, την ιστορία και μπλα μπλα μπλα…

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας… Λοιπόν, πέρα από τις οφθαλμοφανείς κατηγορίες που προανέφερα και όλη την πλάκα εν τέλει, κοινό έχουμε αποτελέσει και αποτελούμε και θα αποτελούμε όλοι! Ακόμα, μελέτες για το κοινό – για εμάς δηλαδή – γίνονται συχνά πυκνά, ιδίως από τις διαφημιστικές εταιρίες με απώτερο σκοπό, βέβαια, να μας χειραγωγήσουν, να μας κάνουν «πλύση εγκεφάλου», να, να, να… Το θέμα σαφώς είναι πιο σοβαρό από ότι φαίνεται αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά και χρειάζεται προσοχή!! Γι’ αυτό να ένα tip για το τέλος:

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΟΙΝΟ: Όχι και πολύ γνωστή κατηγορία – ε, αφού δεν προέκυψε από έρευνα καθώς τη δημιούργησα μόλις τώρα!! Λοιπόν, το σωστό κοινό είναι αυτό που παρακολουθεί τα σύγχρονα τεκταινόμενα, αυτό που γνωρίζει τα παρελθόντα (γιατί πώς θα κατανοήσεις το τώρα αν δεν ξέρεις το τότε;;!!). Αυτό που έχει γούστο και άποψη για διάφορα θέματα της τέχνης και του επιστητού. Ακόμα, είναι αυτό που δεν γίνεται απόλυτο, δεν φανατίζεται, δεν παρασύρεται και έχει μία όσο το δυνατόν αντικειμενική επιχειρηματολογία για να στηρίξει τα γούστα του. Εν ολίγοις, είναι το κοινό που έχει αναπτύξει κριτική ικανότητα και δεν πέφτει σε παγίδες και διαφημιστικά τρικ. Είναι, τέλος, το κοινό που είναι σε θέση να αποκομίσει πράγματα και από το πιο κακότροπο καλλιτέχνημα, γιατί και ένα τερατούργημα κάτι έχει να σου δώσει… Αν μη τι άλλο βελτιώνει το γούστο σου και την κρίση σου, αφού το απέρριψες!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s