Αδικημένες ταινίες στα Oscars

Σ’ αυτό το άρθρο μνημονεύονται πέντε ταινίες που θα έπρεπε να είχαν κερδίσει το βραβείο της κατηγορίας «Best Picture». Επιλέχθηκε μία ταινία από κάθε δεκαετία ως το 1970:


11η απονομήΗ μεγάλη χίμαιρα (La grande illusion) του Jean Renoir, 1937,  IMDb: 8.1

Η ταινία είναι masterpiece, ακόμα, είναι η 1η ξενόγλωσση ταινία που συμπεριλαμβάνεται στις υποψηφιότητες της κατηγορίας «Best Picture» της Ακαδημίας. ΕΧΑΣΕ από την ταινία του Frank Capra YouCan’tTakeItwithYou, η οποία είχε 6 υποψηφιότητες και απέσπασε 2 βραβεία. Εντάξει, ας έπαιρνε κάποιο άλλο, ας έμενε με ένα βραβείο, ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ.

19η απονομή

Μια υπέροχη ζωή (It’sAWonderfulLife) του FrankCarpa, 1946, IMDb: 8.6

Ήταν υποψήφιο σε 5 κατηγορίες… δεν πήρε κανένα βραβείο! Φαίνεται η Ακαδημία «έβγαλε την υποχρέωση» προς τον Carpa στη 10η απονομή.

31η απονομή

Δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo) του Alfred Hitchcoc, 1958, IMDb: 8.4

Δύο υποψηφιότητες, μηδέν βραβεία! Σημειωτέον, έχασε από το musical Gigi(IMDB: 6.9) το οποίο σάρωσε με 9 βραβεία! Εντάξει, καλογραμμένο και ωραίο musical, αλλά όχι για 9 βραβεία! Όχι να αφήσει πίσω το Vertigo!

37ηαπονομή

S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)του Stanley Kubrick, 1964, IMDb 8.5

Η ταινία είχε 4 υποψηφιότητες και στις τρεις έχασε από το musical My fair Lady (IMDB 7.9). Να σημειωθεί ότι το My fair Lady σάρωσε με 8 βραβεία εκείνη τη χρονιά! Δεν μπορούσαν το ένα να το δώσουν στον Kubrick; Τι να πείς!

49η απονομή

O ταξιτζής (Τaxi Driver) του Martin Scorsese, 1976, IMDb 8.5

H ταινία ήταν υποψήφια σε 4 κατηγορίες, όμως δεν απέσπασε κανένα βραβείο. Την ίδια χρονιά, η ταινία Rockyαπέσπασε 3 βραβεία -αδιαμφισβήτητα πολύ καλή ταινία το RockyΑπλώς ήθελα να σημειώσω -ακόμα μία φορά- ότι στην Ακαδημία δεν ξέρουν να ισορροπούν κάπως τα πράγματα…

5 ταινίες + 1 παρατήρηση

86η απονομή

Το έχουν επισημάνει πολλοί, αλλά ήθελα να επισημανθεί άλλη μία φορά.

Τον Matthew McConaughey τον λατρεύω, χάρηκα πολύ που κέρδισε oscar. Tο Wolf of Wall Street, 2013, (IMDB: 8.2), μπορεί να μην είναι του γούστου μου, αλλά άξιζε ένα βραβείο. Συγκεκριμένα, ο Leo το άξιζε! Τότε… κι όχι για την «βλακεία» ταινία και τον «χαζό» ρόλο που είχε τη χρονιά που το κέρδισε!

Έλεος, ώρες-ώρες αυτοί οι κριτές της Ακαδημίας… Είπαμε ουδείς αλάνθαστος (ή άσφαλτος -κατά μία αοιδό του ελληνικού πενταγράμμου), όμως, -πιστεύω- οι κριτές των oscars πρέπει να μπορούν να διακρίνουν, προβλέπουν, αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα και να μην πέφτουν σε τόσο μεγάλα ατοπήματα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s