Αριστεία και Εκπαίδευση…

Η διαστρέβλωση της έννοιας «εγωισμός» από όσους είναι εναντίον της αριστείας:

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και, καθώς, το καλοκαίρι απασχόλησε το θέμα της αριστείας, και μετά τις πρόσφατες αναφορές του κ. Γιαβρόγλου ότι «η αριστεία καλλιεργεί τον εγωισμό» (βλ. πρωτοσέλιδο Καθημερινής 10/09/2017). Ας δούμε πέντε σημεία που αποδεικνύουν την λανθασμένη άποψη όλων αυτών που βάλλονται κατά της αριστείας.

  1. Ο εγωισμός δεν ορίζεται ως μία απόλυτα αρνητική έννοια. «Εγωισμός» είναι μία θεωρία που έχει ως θεμελιώδη βάση το ενδιαφέρον για τον εαυτό μας. Αυτό το υποσυνείδητα κινούμενο αίσθημα αυτοσυντήρησης περιορίζεται από ηθικές αρχές, οι οποίες εξισορροπούν το ατομικό καλό με το καλό του κοινωνικού συνόλου, κι, έτσι, περιορίζεται η ενδεχόμενη αδικία που ίσως μπορούσε να προκαλέσει μία εγωιστική κίνηση.
  2. Χωρίς εγωισμό η ανθρωπότητα δε θα εξελίσσονταν, καθώς, ο εγωισμός θα αποτελεί πάντα την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, της εφεύρεσης νέων πραγμάτων, κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, ο εγωισμός αποτελεί την αφετηρία για να φτάσουμε στην αριστεία, κι όχι την αρνητική συνέπεια αυτής (όπως κάποιοι ισχυρίζονται).
  3. Η προσωπικότητα του καθενός και η ικανότητά του να βρει τη χρήση ισορροπία μεταξύ του εγωισμού και του αλτρουισμού προσδιορίζουν τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει.
  4. Ο «υπέρμετρος εγωισμός» μπορεί να ταυτιστεί με τη φιλαυτία, την αλαζονεία κ.λπ. Έννοιες, όμως, που δεν ταυτίζονται ούτε με τον εγωισμό ούτε με την αριστεία.
  5. Τέλος, το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς για τα άτομα που είναι εναντίον της αριστείας είναι ότι δεν δύνανται να την κατακτήσουν (ίσως όχι λόγω ανικανότητας, μα λόγω αεργίας -κοινώς τεμπελιάς) και ζηλοφθούν τους πρόθυμους να προσπαθήσουν γι’ αυτήν, γιατί, εκ των πραγμάτων, και μόνο η προθυμία για προσπάθεια μερικών τους κάνει να φαντάζουν λίγοι και ανεπαρκείς. Άρα, μήπως όσοι κατηγορούν την αριστεία ότι προάγει τον εγωισμό, είναι οι ίδιοι, τελικά, «υπέρμετρα εγωιστές»/συμφεροντολόγοι, κοιτάζοντας μόνο το προσωπικό τους συμφέρον; Είναι αυτοί που επιθυμούν οι συμπολίτες τους να αποτελέσουν μία ενιαία μάζα, χωρίς προσωπικότητα και ατομικούς στόχους; Άλλωστε οι μάζες ελέγχονται καλύτερα από αυτούς που θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία, ενώ γνωρίζουν ότι δε διαθέτουν τα προσόντα…

*καλή σχολική, ακαδημαϊκή χρονιά

κατάλογος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s