Γελωτολογία, Davies Stephanie

Στην αρχή του βιβλίου- «Γελωτολογία, Βελτιώστε τη ζωή σας με τη βοήθεια της «επιστήμης» του γέλιου»- τίθενται τα εξης ερωτήματα:
Γίνεται να ελεγχθεί το χιούμορ;
-Μπορούμε συνειδητά να χαλιναγωγήσουμε αυτήν την έμφυτη ικανότητα και να τη χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε, για να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τις σχέσεις μας με τους άλλους, να ενισχύσουμε την ευεξία μας και να προσφέρουμε χαρά στους γύρω μας;
Η απάντηση στα ερωτήματα είναι «ναι!», αναλύεται και τεκμηριώνεται επιστημονικά στο βιβλίο, ενώ παράλληλα παρατίθενται και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί σε ομάδες στήριξης από τη συγγραφέα, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μόνος του για να ενισχύσει τη διάθεσή του και να εμπλουτίσει τις χιουμοριστικές του ικανότητες.
Η Γελωτολογία, λοιπόν, είναι μία μέθοδος που βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι, παρέχοντάς τους τα μέσα (πυροδότες γέλιου, όπως τους ονομάζει η συγγραφέας) προκειμένου να βελτιώσουν τις συλλογιστικές τους ικανότητες σε κάθε επίπεδο με στόχο την ευεξία, την προσαρμοστικότητα και την επικοινωνία. Ακόμα, ενθαρρύνει την προοπτική προκειμένου να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη επιτυχία.
Βάση της θεωρίας της Γελωτολογίας είναι ότι δε γεννιόμαστε με την αίσθηση του χιούμορ, αλλά ότι πρόκειται για μία επίκτητη διανοητική ικανότητα και συμπεριφορά, η οποία διαμορφώνεται και αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία και επηρεάζεται από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Ως επίκτητη δεξιότητα, το χιούμορ μπορεί να καλλιεργηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Πώς γίνεται αυτό;
Όπως αναφέρει και η συγγραφέας, Davies Stephanie, χιούμορ σημαίνει ότι έχετε την ικανότητα να αλλάξετε τη διάθεσή σας για τις καταστάσεις – ένα είδος συναισθηματικής νοημοσύνης. Χιούμορ δεν είναι να λέτε μόνο αστεία και να κάνετε τον γελωτοποιό, έχει να κάνει και με τα συναισθήματα. Χιούμορ είναι ο τρόπος που πραγματευόμαστε αυτά τα συναισθήματα σε σχέση με την ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα και ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε σε σχέση με τον κόσμο μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε πώς να αναπτύξουμε το χιούμορ ως γνωστική ικανότητα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το χιούμορ ως γνωστικό προπαρασκευαστικό εργαλείο. Για να υπάρξει χιούμορ, πρέπει να ερμηνεύσουμε δημιουργικά τις πληροφορίες – συχνά αναστέλλοντας τη λογική σκέψη – και κατ’ αυτόν τον τρόπο να σκεφτούμε διαφορετικά για ένα γεγονός.
Τα εργαλεία που αξιοποιεί η Γελωτολογία στις διάφορες τεχνικές/ασκήσεις που παρατίθενται στο βιβλίο, ώστε να αξιοποιηθούν και από τους αναγνώστες αφορούν:
1) τους πυροδότες γέλιου, δηλαδή καταγραφή, ανάκληση και αξιοποίηση όλων εκείνων των πραγμάτων που μας πυροδοτούν το γέλιο και μας φτιάχνουν τη διάθεση
2) την έξυπνη χρήση της γλώσσας, η οποία μπορεί να καταρρίψει τους κοινωνικούς φραγμούς και να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας
3) τη φαντασία που μας κάνει πιο δημιουργικούς: Η φαντασία δεν είναι ακριβώς μια υποσυνείδητη πράξη, μπορείτε να την ελέγξετε και να την τιθασεύσετε προκειμένου να σκεφτείτε εποικοδομητικά καταστάσεις ή δυσκολίες από διαφορετική σκοπιά.
4) τη διακοπή μοτίβων συμπεριφοράς: το μυστικό για να σταματήσετε μία αρνητική συμπεριφορά ή σκέψη είναι να αποκτήσετε επίγνωση των αρνητικών μοτίβων που επαναλαμβάνονται στη ζωή σας.
Αυτό, λοιπόν, που δίνει η Γελωτολογία είναι τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αισθανθούμε καλά. Καθώς, αν εστιάσουμε στο τί μας κάνει να αισθανόμαστε καλά μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε, κι όταν δεν αισθανόμαστε καλά, έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο χαρούμενη τη διάθεσή μας.
Η Γελωτολογία – και γενικότερα το χιούμορ ως μέσο θεραπείας – έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, ωστόσο, φυσικά δεν υποκαθιστά την ιατρικώς χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή. Αυτό που κάνει είναι να προσφέρει μια βιώσιμη και εφικτή μέθοδο που βοηθά τους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων πτυχών της ζωής τους και να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητά τους.
Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο εγχειρίδιο, που ενώ θα σας κοστίσει μόλις λίγα ευρώ, θα σας δώσει μια διαφορετική -επιστημονικής βάσης – προσέγγιση για το χιούμορ και το γέλιο, και κυρίως τα εργαλεία, μέσα από ασκήσεις ώστε να απεγκλωβίζεστε από δυσάρεστες σκέψεις και να αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις.
Βρείτε το βιβλίο εδώ:
Για τη συγγραφέα:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s