Πέντε + ένα facts για τα ελληνικά Animation

Η «κινούμενη εικόνα» (animation) εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930 με την Disney. Ωστόσο, η σύλληψη του φαινομένου -κινούμενη εικόνα- έχει γίνει ήδη από τον άνθρωπο των σπηλαίων, καθως το 1ο δείγμα animation θεωρείται ένα πήλινο αγγείο 5.200χρονων που βρέθηκε στην Shahr-i Sokhta. Και μετά τα διεθνή, ας δούμε 5 facts για την πορεία την κινούμενης εικόνας στη χώρα μας:

Ας δούμε, λοιπόν, 5 σημαντικά facts για την πορεία την κινούμενης εικόνας στη χώρα μας:
1. Το 1945 δημιουργείται η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων. Δημιουργός ο Σταμάτης Πολενάκης, τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται». Η ταινία είναι ασπρόμαυρη και, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, αφορά την γερμανική κατοχή.
2. Το 1969 ξεκινά στην Ελλάδα ο θεσμός των βραβειών για τα animation, όπου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύεται «Ο Τσουφ» του Θεόδωρου Μαραγκού. Η υπόθεσή του… Το χρήμα! Ένα χιλιάρικο, μετατρέπεται σε έναν μικροσκοπικό ιό – γκάγκστερ, ο οποίος εισέρχεται στον άνθρωπο και του αλλοιώνει τον εγκέφαλο…
3. Το animation του Ιορδάνη Ανανιάδη «Ο Κύκλος» του 1981 μπήκε στη λίστα των 250 καλύτερων animation μικρού μήκους όλων των εποχών το 2012.
4. Ο σκηνοθέτης και ερευνητής Άγγελος Ρούβας φτιάχνει ένα site – ηλεκτρονική βάση αρχειοθέτησης – που περιλαμβάνει τα πάντα για το ελληνικό animation. Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης όλων των ελληνικών δημιουργιών στον χώρο του animation, των animators, των εταιρειών παραγωγής, των φεστιβάλ, των βραβείων, των άρθρων που έχουν γραφτεί για τα ελληνικά animation, τις σχολές που μπορεί να φοιτήσει κάποιος που θέλει να γίνει animator και, γενικά, όποια πληροφορία μπορεί να σχετιστεί με την ιστορία του «Greek Αnimation».
5. Αν θες να επιμορφωθείς, κυκλοφορούν τα βιβλία του Γιάννη Βασιλειάδη: “Τα κινούμενα σχέδια”, 1985, εκδόσεις Καστανιώτη & “Animation: Ιστορία & Αισθητική”, 2006, εκδόσεις Αιγόκερως.
6. Αν δημιουργείς animation films, check the «Athens Animfest»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s