Τεντέν (Tintin)

Τεντέν

Το όνομά του σημαίνει «μπελάς» (tintouin),  ήρωας της ομώνυμης βελγικής γαλλόφωνης σειράς κόμικς που σχεδίαζε ο Hergé το 1929.

Ο κοσμογυρισμένος δημοσιογράφος Τεντέν έχει πάντα ν’ αντιμετωπίσει επικίνδυνους εχθρούς τους οποίους νικά με την εξυπνάδα και την λογική του. Κάνει φίλους σε όλο τον κόσμο. Πιστοί φίλοι του είναι: ο παρορμητικός Καπετάνιο Χάντοκ (Capitaine Haddok: μπακαλιάρος), ο κατσούφης Καθηγητής Τουρνεσόλ (Professeur Tournesol: ηλιοτρόπιο), εφευρετικός, κουφός και αφηρημένος. Οι Ντυπόν και Ντιπόν, δύο πανομοιότυποι αλλά όχι και τόσο διορατικοί αστυνομικοί. Η εκρηκτική ντίβα Λα Κασταφιόρε (La Castafiore: κάστα-λουλούδι), τέλος, ο Ερνέστ (Ernest), άξιος και αφοσιωμένος υπηρέτης του πύργου Μουλενσάρ, που είναι ιδιοκτησία του Καπετάνιου Χάντοκ.

Στις πρώτες περιπέτειες του Τεντέν, το ύφος του Hergé μοιάζει αρκετά με εκείνο του Alain Saint-Ogan. Γρήγορα όμως εμπλουτίζεται για να δημιουργήσει τη σαφή γραμμή (ligne claire), όπως ονόμαζε η νέα γενιά των σκιτσογράφων της δεκαετίας του ’80 με μία λέξη τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ευκρινείς γραμμές (χαρακτηριστικά), απουσία σκιών, ιδιαίτερη φροντίδα του σκηνικού (décor). Αυτά τα χαρακτηριστικά υιοθετήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σκιτσογραφών.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983. Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.

Εδώ θα βρείτε όλα τα επεισόδια της σειράς:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s